|
|
|
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| icantdance (164 wiadomości) |
Mam chorą koleżenkę jest uzależniona od zakupów,zakupoholizm jak jej powiedział lekarz.Jak się dowiedziała że jest chora był to dla niej straszny cios.Czy ta choroba jest cięzka czy wystarczy terapia psychologa czy może potrzebny jest psychiatra.Proszę o pomoc.
|
| olala33 (5 wiadomości) |
Strasznie ciężka szczególnie dla obecnego lub przyszłego szanownego małżonka :/
|
| Piwoszek (72 wiadomości) |
Zdecydowanie psycholog, który to powinien rozpoznać sytuację dziewczyny.
|
|
imbir
(16 wiadomości)
|
Jeżeli rzeczywiście jest to uzależnienie (a żeby to stwierdzić, muszą być stwierdzone u Pani koleżanki min. 3 kryteria z klasyfikacji ICD-10 dot. uzależnień), mogą to być różne inne rzeczy ukryte pod robieniem zakupów (ale tego raczej pytanie nie dotyczy). proponuję na początek psychologa, najlepiej takiego, który pracuje psychoterapeutycznie. Jeżeli będzie taka potrzeba psycholog skieruje na dodatkową konsultację psychiatryczną. A jeżeli nie - będzie to praca wyłącznie psychologiczna.
|
|
imbir
(16 wiadomości)
|
oczywiście, jeżeli będzie to uznane za uzależnienie, wówczas będzie konieczny kontakt z terapeutą uzależnień i taka terapia bądź w poradni bądź na oddziale. Z tego co wiem, uzależnienie od zakupów ma niebawem ruszyć na oddziale w Brzesku. Ale punktem wyjścia niech będzie dobry psycholog.
|
Czyli jest to problem a jak dlugo trwa takie leczenie w ośrodku i czy ona wyzdrowieje?
|
|
imbir
(16 wiadomości)
|
leczenie na oddziale trwa 6 tyg.
a czy jest to problem to już zadecyduje koleżanka + psycholog. na zdrowienie zazwyczaj jest szansa. |
Dziekuje za pomoc bo ostatnio zle z nią było jak się dowiedziała że jest chora.To dobrze że jest szansa na powrót do zdrowia i mam nadzieję że dogada się z tym psychologiem,bo ona nieraz tak jakby próbowała coś udowodnić i nie wiem czy to jest sposób na rozmowe z psychologiem.
|
|
imbir
(16 wiadomości)
|
Proszę bardzo. Powodzenia!
|